W życiu człowieka odżywianie odgrywa szczególną rolę. Dieta wpływa m.in. na nasze samopoczucie, na przebieg procesów regeneracyjnych w organizmie, na kondycję fizyczną czy sprawność intelektualną. Również w przypadku piłkarzy ma ona wpływ na wyniki sportowe.
Czy dieta może pomóc piłkarzowi?
Każdy człowiek ma indywidualne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Żywienie wpływa na ciało – może zmieniać jego masę i poziom tkanki tłuszczowej. Jeśli chodzi o zawodników piłki nożnej, wartość energetyczną diety należy dostosować do potrzeb danego piłkarza. Zbilansowana dieta przeciwdziała zmęczeniu, chorobom i kontuzjom. Ponadto znaczenie ma również suplementacja, która odpowiednio dobrana wpływa na sprawność fizyczną, zapewnia regenerację po treningową, umożliwia zwiększenie wydolności i zadba o układ odpornościowy.
Zasady diety dla piłkarza są proste. Najważniejsze kwestią jest dostarczanie do organizmu sportowca wymaganej ilość energii oraz mikro- i makroelementów. Istotne, aby była zróżnicowana. Z pewnością nie należy unikać glutenu czy nabiału, o ile nie ma się przeciwwskazań do ich spożywania. Danie przygotowane dla sportowca musi być złożone z białka, tłuszczu i węglowodanów złożonych. Źródłem białka jest kurczak, indyk, chuda wołowina i ryby takie jak sandacz czy dorsz. W przypadku tłuszczu można sięgnąć po oliwę z oliwek lub olej lniany. Co do węglowodanów najlepszym wyborem są makarony wieloziarniste, kasza kuskus, kasza gryczana, ryż i ziemniaki. Oczywiście jak w każdej diecie bardzo ważne są warzywa i owoce.
Trening i mecz a posiłki
Posiłki piłkarza przed meczem lub treningiem są istotnym elementem. Jego kaloryczność i czas od zakończenia do rozpoczęcia gry na boisku mają wpływ na organizm. Danie tłuste lub zjedzone późno może być powodem zawrotów głowy i poczucia ociężałości. Posiłek zbyt lekki i mało kaloryczny przyczynia się do spadku energii, nudności oraz omdleń. Po treningu czy meczu posiłek warto zastąpić odżywką białkową. Jest to sytuacja wyjątkowa, gdy po znacznym wysiłku fizycznym płynna odżywka nie obciąża żołądka, a przy tym szybciej się wchłania i przyspiesza regenerację glikogenu mięśniowego. W tym przypadku najbardziej polecany jest izolat lub hydrolizat białka serwatkowego.
Czy dieta ma wpływ na kontuzje?
Wprowadzenie odpowiedniej diety zmniejsza częstotliwość występowania kontuzji u piłkarzy. Jak to możliwe? Niska kaloryczność posiłków przy dużym wysiłku fizycznym to szybkie zmęczenie organizmu, brak energii i spadek formy. Treningi stają się ciężkie, a organizm staje się przeciążony i podatny na uszkodzenia. Ponadto źle zbilansowana dieta zwiększa ryzyko powstania stanów zapalnych w organizmie. Przykładem może być np. za duża ilość kwasów tłuszczowych omega 6 w stosunku do kwasów omega 3 czy cukier rafinowany. Jeśli chce się osiągnąć satysfakcjonujące wyniki sportowe, warto przyjrzeć się odżywianiu i wyeliminować składniki, które szkodzą.